Citlivá pleť a ako si správne zvoliť kozmetiku

Citlivá pleť a ako si správne zvoliť kozmetiku

Citlivá pleť a ako si správne zvoliť kozmetiku

Citlivá pleť trápi viac ako 40% žien. Jej vonkajšie prejavy nás znepokojujú a znižujú náš komfort a sebadôveru. Ak máte hypercitlivú pokožku určite poznáte nepríjemné pocity ako pálenie, svrbenie a sťahovanie.

Ako viete, že máte citlivú pleť?

Citlivá pokožka sa prejavuje začervenaním, vyrážkami, olupovaním drobných šupiniek, vznikom pľuzgierikov ale aj opuchom. Citlivá pleť je napnutá, svrbí a páli. Tieto nepríjemne pocity vás zväčša sprevádzajú celý deň. Ak máte pleť začervenanú po aplikácii čistiaceho mlieka alebo odličovača, môžete byť „iba“ alergická na nejakú jeho zložku.

Čo spôsobuje citlivú pleť?

V prvom rade je to strata vody, vystavenie UV žiareniu a vplyvy z prostredia. Pleti neprospieva ani stres, nedostatok spánku a hormonálne zmeny. Na vašej pokožke sa prejaví aj váš životný štýl, nesprávne stravovanie sa a nedostatok živín.

Často si ale škodíme aj tým, ako sa o pokožku staráme. Je to napríklad časté umývanie v horúcej vode, agresívne zložky v kozmetike, nedostatočné čistenie alebo nesprávne odstraňovanie agresívnych zložiek make upu. Pri prílišnom čistení totiž pleť prichádza o svoju prirodzenú ochrannú vrstvu.

Chemické peelingy, časté holenie, nekvalitná kozmetika alebo  fajčenie. To sú hlavní nepriatelia vašej pleti. Voľné radikály sa, napríklad aj pri fajčení, uvoľňujú do pokožky a tým spôsobujú jej starnutie a zanášane pórov.

Ako uľaviť citlivej pokožke?

Pamätajte na to, že citlivá pokožka potrebuje špeciálnu starostlivosť a  jemné prípravky. Zamyslite sa tiež nad všetkými vplyvmi, ktoré môžu na pokožke spôsobovať škody. Je vaša pokožka dostatočne vyživovaná? Dodržiavate pitný režim? Nemáte alergiu na ingredienciu v kréme alebo v kozmetike, ktorú používate? Hormonálne zmeny, tehotenstvo ale i stres v práci môžu spôsobiť na pokožke šarapatu, aj keď len dočasnú.

Najprv teda skúste zdravú stravu hlavne bohatú na vitamíny A, C a E, antioxidanty a kvalitné oleje, ryby a kaviár kvôli omega 3 a 6, pite dostatok vody a chráňte sa pred slnkom. Urobte inventúru na vašej poličke s kozmetikou. Parabény, parfumy ale aj chemické zložky obsiahnuté v krémoch môžu spôsobiť alergické reakcie. 

Ak máte chronické problémy a bežné prípravky nepomáhajú, je čas osloviť dermatológa. Ten vám poradí, akým prípravkom sa vyhýbať a zabráni rozšíreniu ochorenia. Môže sa však ísť aj o alergickú reakciu. Ak spozorujete reakciu okamžite pri použití krému pravdepodobne ide o alergickú reakciu na látku, ktorú kozmetika obsahuje, poradí vám alergológ  a vy si viete dať väčší pozor pri nákupe kozmetiky, ktorá bude vyhovovať vašej pleti.

Starajte sa o seba s láskou, vaša pleť si to zaslúži :)

Napíšte komentár

Prihlásenie

Registrácia

Zabudnuté heslo

Zadajte e-mailovú adresu, ktorú ste vyplnili pri registrácii. Zašleme Vám e-mail s aktivačným linkom pre nastavenie nového hesla.